Når Helena og Mads skulle gifte seg, ønsket de seg noe mer utradisjonelt enn et typisk kirkebryllup. På sin 11 årsdag som kjærestepar (05.09.2020) hadde de et lite seremoni på Olso Rådhus. Denne dagen var det kun forlovere til stede. Ingen andre visste om vielsen de har planlagt. Brudeparet ønsket likevel å dele dagen med både familie og venner, ved en senere anledning. Men med restriksjoner og nedstengninger var det vanskelig å se for seg en bryllupsfest samme året. Derfor bestemte de seg for å ha en (ny) vielse og bryllupsfest ett år senere. I utgangspunkt skulle det være en hagefest på eiendommen til brudeparet. Men til slutt ble det et låvebryllup utenfor Alta.









Litt om planlegging av et låvebryllup på Lille-Sandnes utenfor Alta
Omtrent en måned før bryllupsdagen kjøpte Helena og Mads et gammelt hus med fjøs/låve på Lille-Sandnes utenfor Alta. De syntes både beliggenhet og lokalene var perfekte for bryllupet og passet fint til deres personlighet. I tillegg var det nært både sjø, skog og fjell – et perfekt bakgrunn for brudeparfotografering. Dermed bestemte de seg for å ha et låvebryllup med rustikt og casual stil på låven ved hytta.
Bryllupsdagen begynte med en regnbue. Idet jeg (fotografen) kjørte fra Alta til Lille-Sandnes, ble regnbuen bare sterkere og sterkere. Regnbuer på bryllupsdagen er ikke et hverdagskost, så i mitt stille sinn håpet jeg på at den ville være der også når vi har bryllupsfotografering.
På hytta treffer jeg Mads som virker riktignok litt avslappet der han nipper til sin øl. Samtidig små-stresser han over at talen ikke ble helt ferdig. Men Helena skal komme om kort tid, så han gjør seg klar til first look. Talen kan man alltids improvisere på.





First look med regnbue i bakgrunn
Mens brudgommen sto med ansiktet vendt mot sjø og fjell, kom bruden bakfra og overrasket han.
- Det var både artig, spennende og utrolig nervepirrende, enda har vi vært sammen i 12 år! Minnes Helena.
Denne gangen hadde bruden på seg en ny brudekjole (ikke den samme som på vielse i Oslo), så Mads ble utrolig overrasket over å se henne i finstasen.
- Se, der er regnbuen, ropte Helena like etter at de kysset hverandre. Og denne regnbuen har fulgt oss gjennom hele bryllupsdagen!







Brudeparfotografering på en fjelltopp
Etter first look dro vi til fjells. Derfra hadde vi et fantastisk utsikt over fjord og fjell, og ikke minst til Helena og Mads’ hytta under regnbuen! Vi vandret rundt blant nydelige omgivelser hvor høstfargene begynte så smått å poppe opp. Men vinden på fjellet var helt insane og holdt på å blåse bort brudeparet. Etter en liten stund på fjelltoppen dro vi nedover igjen og tok familiebilder med både døtrene og foreldrene til brudeparet.
Etter det var det vielsen. Den skulle i utgangspunkt være ute, men siden regnet begynte å bli ganske ufyselig, fant brudeparet ut at de like greit kan flytte vielsen inn i låven. Vielsen ble holdt av en familievenn som også er dommerfullmektig. Han holdt en høytidelig tale til brudeparet hvor de nok en gang bekreftet at de ville være gift med hverandre. Og døtrene deres var både glade og stolte over sin rolle som brudepikene.
























Bryllupsdekor for et låvebryllup i nærheten av Alta
Mesteparten av bryllupspynt har brudeparet ordnet selv. De pyntet veggene på låven med gamle blondegardiner og duker fra hytta – for å skape lunere atmosfære. Bordløperne er strier de kjøpte på Biltema og klipte opp. Skifersteiner som ble brukt til bord-dekorasjon fant de på fjøstaket. Helena plasserte glassmugger med rognebær og blomster på dem samt dekorerte dem med noen blader i høstfarger som hun fant på gulvet på blomsterbutikken.
Rekkverket ved siden av låven samt blomsterbua ved inngangen har de pyntet med grangreiner og rognebær. Foran inngangsdøra til låven plasserte de to melkespann fylt med rognebærkvister som kommer fra gården hvor bruden vokste opp. Inne på låven dekorerte de tak og vegger med lyslenker og brukte ellers mye led-lys i ulike varianter.





















Tips fra bruden til kommende brudepar
- Begynn i god tid! Mye kan lånes/leies, og mye kan man finne brukt hvis man vet hva man ønsker (sjekk bruktbutikker og finn.no)
- Deleger oppgaver! Her kom det både forlovere, søsken og foreldre til unnsetning siste uka før bryllupet når lokalet skulle klargjøres.
- Sett av god tid til alt som skal snekres og lages selv!
Hvordan skaper du en fin stemning på ditt eget låvebryllup (tips til rustikk dekor)
- Bruk blonder og grovere stoffer som strier og lin både til bord-dekking, veggpynt og evt takpynt.
- Bruk masse stearinlys (helst led-variant) og lyslenker for en lunere stemning.
- Lag lysholdere av diverse glass-krukker og dekorer dem med blonder og hyssing.
- Dekorer inne- og uteområde med gamle melkespann, sinkbaljer og blomster/planter du finner ute i naturen. Bruk markblomster, røsslyng, grangreiner, kongler, tørket strå, mose, rognebær og andre godsaker du finner i naturen.
- Stein og treverk hører også til på et låvebryllup og rustikk bryllup. Gamle trekasser og paller kan brukes som skilt, underlag for annen pynt eller f.eks under mat/kaker. Stein kan du bruke som dekor eller bordkort.
- Hvis du har andre fine gamle gjenstander, bruk dem rundt omkring i bryllupslokale og utenfor. Hestehover, kofferter, hestekjerrer, gamle trehjul etc kan fort bli omvandlet til rustikk bryllupspynt.





Mer inspirasjon til rustikt og låvebryllup i Alta finner du her:
Leverandør liste:
- Blomster: Alta blomster og dekor
- Brudekjole: Zalando
- Dress: Dressmann
- Dessert: kaker fra gjestene og bryllupskake fra Karolins kaker
- Bryllupsfotograf: TS Foto Design
- Frisør og sminke: Kristine Bekkemellem Jenssen fra Kreativ Frisør
- Catering: Villmarkskokken samt egenprodusert øl med egne etiketter produsert av svigersøster og fiskesuppe ala brudens onkel Knut Klevstad